ВЛИЈАНИЕТО НА ЕЛЕКТРОНСКИ ЦИГАРИ ВРЗ ЈАВНОТО ЗДРАВЈЕ

ОД КОРИСНИЦИ НА  Е-ЦИГАРИТЕ И ЗОШТО?

Е-цигарите се користат првенствено од пушачи на цигари, а во некои земји дури 30% од пушачи. Е-цигарите се користеле главно за да се престане или да се намали пушењето или на места каде е забрането пушење на конвенционални цигари и да заштедат пари затоа што е-цигарите се поевтини од класичните цигари.

Многу корисници експериментирале со е-цигари и ги користеле само на социјални настани. Некои дури и не ги користеле секој ден своите уреди.

ПАСИВНОТО ПУШЕЊЕ И ЕЛЕКТРОНСКИТЕ ЦИГАРИ

Најголемите штети од пасивното пушење од обична цигара - како што се зголемен ризик од респираторни заболувања, инфекции, карцином на белите дробови и срцев удар - се поврзани со производи за согорување. Околу 75% од чадот се создава кога цигарата согорува.

Спротивно на тоа, е-цигарите ништо не согоруваат, а податоците покажуваат дека нивото на никотин и другите токсични хемикалии во емисиите на е-цигари се неспоредливо пониски отколку кај чадот произведен од тутун.

ДАЛИ Е-ЦИГАРИТЕ ПОМАГААТ НА ЛУЃЕТО ДА СЕ ОТКАЖАТ ОД ПУШЕЊЕ?

Постојат многу примери на луѓето кои пушат обични цигари како е-цигарите им помогнале да престанат да пушат.

Студија спроведена во Англија утврдила дека пушачите кои користеле е-цигари како средство за одвикнување имаат стапка на успех 1,6 пати поголема од оние што користеле други начини и средства за одвикнување.

ДЕБАТА ЗА ЈАВНО ЗДРАВЈЕ

Речиси сите државни установи кои се грижат за јавното здравје се согласуваат дека ако голем дел од пушачите на тутун се префрлат од редовни цигари на е-цигарите и потоа се откажат од пушењето, тоа би било огромна придобивка за јавното здравје.

Можноста да е-цигарите го ренормализираат однесувањето на пушачите е во согласност со долгогодишните напори на установите за јавно здравје да ги одвратат луѓето од пушење.

 

[profiler]
Memory usage: real: 15204352, emalloc: 14943232
Code ProfilerTimeCntEmallocRealMem