ВО БРИТАНСКИТЕ БОЛНИЦИ ЌЕ БИДЕ ЗАБРАНЕПО ПУШЕЊЕТО НА ЦИГАРИ, А ДОЗВОЛЕНИ Е-ЦИГ

Пушењето цигари ќе биде забрането во сите болници во англиската област Линколншир од почетокот на следната година.

Во моментот е дозволено во одредени области на болниците во Линколн, Бостон, Грантам и Лут, но ќе биде забрането од понеделник, 6 јануари 2020 година.

Пациентите кои сакаат да пушат ќе добијат лепенки и инхалатори, како и упатства за постојана поддршка за прекин на пушењето.

Оние кои инсистираат на пушење ќе бидат известени за новата политика и ќе се бара да не пушат во болницата.

Електронските цигари и нивното користење ќе продолжат да се дозволуваат во болничките простории.

Стивен Кели од болницата Јунајтед Линколншир NHS Trust рече дека болниците имаат обврска да се грижат за здравјето на пациентите, вработените и посетителите.

"Многу луѓе кои ги користат нашите услуги - како што се бремени жени, бебиња, мали деца и пациенти - се особено ранливи на штетните ефекти на чадот од чад. Свесни сме дека пушењето е личен избор и не правиме дискриминација кон оние што избираат да го сторат тоа, сепак ние сме „Ние сме посветени на заштита и подобрување на здравјето и благосостојбата на сите вработени, пациенти и посетители. Целокупната забрана за пушење ја одразува нашата посветеност и одговорност да го подобриме здравјето и благосостојбата на сите“, рече Кели.

За време на четиринеделната консултација, 56% од 801 лица се согласија дека пушењето треба да биде забрането во ULHT