Пушачите на вистинските цигари се во група на најзагрозени од тешки симптоми на корона

Рецепторот за кој вирусот се врзува за пневмонија е значително покачен во белите дробови на пушачите и оние со хипертензија.

Пушачите се повеќе склони кон пневмонија и имаат потешка клиничка слика со овој вирус затоа што пушењето природно им штети на белите дробови. За тоа не треба да се зборува “, рече д-р Несторовиќ во интервју за Телеграф.

Во Кина умираат повеќе мажи од жени, а едно толкување е дека биле пушачи. Кинезите не се толку болни како Европејците, но тие пушат неверојатно, и токму затоа овој сооднос на смртни случаи беше 2: 1 во корист на мажите. Поголем е размерот во Европа и повеќе мажи умираат.

Извор: https://www.telegraf.rs/zivot-i-stil/zdravlje/3167659-dr-branimir-nestorovic-ljudi-s-visokim-pritiskom-i-pusaci-su-najugrozeniji-da-dobiju-korona-virus